Kakaosmör

Från/månad

Mån Summa/mån
Konto 11 SEK
More info
More info

185 SEK

Vikt
500g
Artikelnummer:
Kakaosmör

100 % rent ekologiskt, raw Kakaosmör från Peru. Vegan.

Kakaoträdet (Theobroma cacao L), är ett tropiskt träd som blir 5-12 m högt. Det är ett av världens viktigaste kulturväxter och odlas i tropiska delar av Sydamerika och Afrika. De små vita blommorna sitter direkt på stammen som sedan utvecklas till stora, gul-röda kakaobönor. I frukternas inre finns 20-40 st kakaobönor, inbäddade i en vit gelé.
 

Berusande aromatiskt

Doften fr√•n Kakaosm√∂r √§r himmel f√∂r choklad√§lskare! Kakaosm√∂ret √§r grunden f√∂r att g√∂ra dina egna chokladpraliner, tryfflar, bars och mousser. Kakaosm√∂r √§r ett av de mest stabila fetterna man k√§nner till, som t√•l lagring √§nda upp till ett √•r i kylsk√•pet. Detta √§r p√• grund av de antioxidanterna som finns naturligt i Kakaosm√∂r. Aromen till trots s√• smakar det ingenting - det √§r i m√∂tet med s√∂tma och Kakaopulver som det doftar och smakar choklad. Sm√∂ret sm√§lter i handen (ca 35 ¬įC) och utan den effekten skulle inte choklad upplevas som choklad. Sm√∂ret fungerar √§ven ypperligt som lotionbars, hudolja och massagekakaor. Hela du kommer dofta choklad!
 

Framställning

Genom att kallpressa kakaob√∂nor f√•r man fram en ljus olja (en kakaob√∂na kan inneh√•lla upp till 50% fett). Kommersiellt kakaosm√∂r hettas upp till 150 grader C¬į vid denna processen, men detta Kakaosm√∂r √§r raw.


Användning i det raw köket

Tills√§tt en bit sm√∂r till smoothisen, sm√§lt den och mixa ned i en pajfyllning, g√∂r mousser, tryfflar och praliner. Det √§r l√§ttast att m√§ta upp Kakaosm√∂ret genom att ta en vass kniv och skrapa loss flagor, eller hacka i sm√• bitar och m√§ta upp det. F√∂r mer exakt m√§tning rekomenderas en digital k√∂ksv√•g.

F√∂r raw chokladtillverking: Sm√§lt Kakaosm√∂ret f√∂rsiktigt i ett vattenbad, blanda i s√∂tma till ex Agave nektar och raw Kakaopulver. R√∂r f√∂r hand och h√§ll i formar. St√§ll i kylen och inom 1-2 timmar har du f√§rdiga raw praliner! F√∂r ivriga choklad√§lskare: st√§ll chokladformen i frysen s√• blir den stel fortare.

Vill du ha vit choklad? Skippa bara kakaopulvret och tillsätt ev. lite Lucuma och Mesquite för att få mer smakbalans. Några droppar mint essens är också toppen!
 

Fantastiskt för huden

Senaste forskning på kvinnors hud visar att kakaosmör ökar fuktigheten i huden, gör den lenare och skyddar mot UV strålning. Kakaosmöret jobbar från insidan och ut, men även direkt på huden. Flavoniderna i kakao ökar blodflöde och kärlfunktionen, något som är positivt för huden.

Kakaosmör är även uppskattad för sin hudvårdande egenskaper och har blivit använd i århundraden för att gör huden mjuk och smidig. Smöret innehåller vitamin E som är verksamt mot hudsprickor, torr hud, eksem, ärrvävnad och irritation. Den går fort in i huden och kladdar inte. Inte konstigt att kakaosmör återfinns i många kosmetiska produkter. Använd en bit vid massage, eller för att smörja in kroppen, du kommer dofta underbart av choklad! Gravida kvinnor använder kakaosmör på magen för att motverka och ta bort hudbristningar eftersom kakaosmör ökar hudens elasticitet. En studie visade även att doften av choklad minskar stress, ångest och spänningar, så en massage med kakaosmör kan rekomenderas vid sådanna besvär.

Källor: http://www.naturalnews.com/019533_skin_cocoa_flavanols.html
http://www.confectionerynews.com/Product-Categories/Ingredients-and-additives/Cocoa-compounds-show-joint-health-potential
 


Hälsofördelar

Precis som kakao innehåller kakaosmör CMP. Japanska forskare har rapporterat att CMP hämmar tillväxten av cancerceller och tumörer genom att minska nivån av det aktiva syret i kroppen. CMP kan även ha en effekt på inflammation och förtrycker T-celler. Forskare tror att T-celler orsakar fibromyalgi, kronisk trötthetssyndrom, hjärtproblem och psoriasis.

En finsk studie gjord på gravida kvinnor, visade att om deras chokladkonsumtion var hög under graviditeten, blev bebisen gladare och skrattade mer. Bäbisarna var också mer aktiva och hade ett postivare sinnelag jämfört med kvinnor som haft en låg chokladkonsumtion under graviditeten.

Källor:
http://www.chocolate.org/health/happybaby.html
http://www.confectionerynews.com/Product-Categories/Ingredients-and-additives/Cocoa-compounds-show-joint-health-potential
http://www.nutraingredients.com/Research/Polyphenol-rich-choc-may-ease-chronic-fatigue-symptoms-Study
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589329

 

 


Lite-Av-Allting-Super food-Choklad

Det här receptet är underbart lyxigt och enkelt att slänga ihop när man är sugen på lite raw choklad. Du kan variera super foodsen som du själv vill, tex kan du tillsätta olika super herbs, eller varför inte chlorella? Kardemumman ger en liten brytning som är spännande!

‚ÄĘ 55 g Kakaosm√∂r
‚ÄĘ 4 msk virgin Cocosolja
‚ÄĘ 1 tsk Aca√≠ b√§rpulver
‚ÄĘ 3 tsk Purple corn
‚ÄĘ 1 msk Maca
‚ÄĘ 0.5 tsk Suma
‚ÄĘ 3 msk raw Kakaopulver
‚ÄĘ 3 msk riven Cocos
‚ÄĘ 3 msk Agvenektar
‚ÄĘ 1 nypa Himalayasalt
‚ÄĘ 1 nypa Kardemumma
‚ÄĘ 0.5 tsk Solroslecitin (valfritt)
‚ÄĘ en Banan
‚ÄĘ en handfull Makadamian√∂tter

Smält Kakaosmöret och Cocosoljan, häll i en skål. Blanda i alla torra ingredienser. Skär Bananen i skivor och häll allting i silikonformar. Dekorera med lite mer Banan och Macadamianötter. Placera i frysen ca 40 minuter tills de är hårda att ätas!

 

Facebook

Kontakta oss

Hör av dig, vi svarar alltid inom 24 timmar!

Kundtjänst via SMS:
072-3069320
Kundtjänst via epost:
info@therawdessertkitchen.se
Kontaktformulär

Nyhetsbrev

Vi skickar tips, råd, erbjudanden och inspiration varannan vecka!


Dina uppgifter är säkra hos oss och du kan avsäga dig nyhetsbrevet när du vill.
Skapad i glädje och harmoni med miljövänliga pixlar av iBuildIT. The Raw Dessert Kitchen levereras stolt av Molnhotellet.
The Raw Dessert Kitchen | Engelbrektsgatan 12B | 72216 Västerås